Anne Provoost – Vallen

jubVallenGrHier eine niederländische Rezension eines Buches von Anne Provoost. Die Rezension ist entstanden im Rahmen eines Seminares zu niederländischer Kinder- und Jugendliteratur in Leiden während meines Auslandsjahres in Leiden, NL 2005/2006. Es handelt sich hierbei um ein Jugendbuch.

De 15 jaar oude Lucas Beigne gaat samen met zijn moeder op zomervakantie naar het huis van zijn grootvader. Hij verwacht dat het helemaal niet boeiend zal zijn. Zijn grootvader is pas overleden en hij mist zijn vrienden thuis. Maar het wordt een reis met zwaarwegende gevolgen. Lucas’ kijk op vriendschap verandert, hij wordt verliefd op Caitlin, maar tegelijkertijd raakt hij door zijn passieve houding en zijn besluiteloosheid, maar ook door het gevoel van iedereen buiten gesloten te worden, in een gevaarlijke “vriendschap” met een neo-nazistische oudere jongen. Het nazistische verleden van zijn grootvader is altijd voor hem geheim gehouden. Als hij op zoek gaat naar wat gebeurd is en wie zijn grootvader eigenlijk was, blijkt alleen Benoit antwoorden en tijd voor hem te hebben. Lucas beseft veel te laat, dat hij plotseling deel uitmaakt van een beweging die niet te stoppen lijkt.

Nadat er een vreselijk ongeluk is gebeurd waardoor Caitlin haar voet verliest, staat Lucas er helemaal alleen voor en is geschokt.

Vallen is een stil maar sfeervol, dynamisch en ontzettend boeiend boek. Het vertelt er van hoe snel jonge mensen zonder een vaste eigen mening zich laten meeslepen door radicale groepen en meningen. Tieners zonder een vaste mening kunnen zich hierin terugvinden. In tegenstelling tot Caitlin heeft Lucas nooit de mogelijkheid gehad na te denken over het verleden van zijn grootvader en een eigen standpunt te ontwikkelen.

Het gaat om onderwerpen als schuld en vergeving. Dat zie je terug in de laatste gesprekken tussen Caitlin en Lucas na het ongeluk. Maar ook toen Lucas besefte dat hij fouten gemaakt heeft en naar de verkeerde mensen heeft geluisterd. Anne Provoost gebruikt de psycho-narratieve verteltrant om aan de lezer de gevoelens van Lucas te tonen. Je voelt als lezer dat de hoofdpersoon zelf niet in staat is om de effecten van zijn daden en gevoelens te overdenken. Zo is het mogelijk een oordeel te geven zonder er iets over te schrijven. De lezer oordeelt zelf maar wordt geleidt door de manier van vertellen.

Provoost noemt al aan het begin van het boek het hoogtepunt van het verhaal. Maar de informatie is beperkt: Caitlin zal haar voet verliezen en Lucas heeft er iets mee te maken en voelt zich schuldig. De voorafgaande informatie bepaalt je kijk op het boek en je manier van lezen. Het verhaal wordt hierdoor boeiender maar ook gericht op het “slechte” einde. De lezer heeft tijd om zich af te vragen: Hoe kon het zo ver komen? En: Wat zou ik anders gedaan hebben?

Provoost gebruikt korte zinnen en veel dialogen, ze verbeeld de taal van bepaalde groeperingen (b.v. van de neo-nazi’s).

De sfeer en het gevoel ergens bij te horen (maar ook het gevoel op zich) zijn belangrijk voor Lucas. “De sfeer was hartelijk [en] deed me denken aan mijn vrienden thuis”. Caitlin licht Lucas in. Ze zegt dat woede goed is en kracht heeft, maar dat het aan hem zelf is om te kiezen of zijn woede iets breken of iets bouwen zal. Lucas leert van Caitlin wat zijn moeder hem nooit geleerd heeft.

Ik hoop dat jongeren, maar ook volwassenen, door dit boek leren, dat het niet bespreekbaar maken van de geschiedenis en van standpunten – zij het uit bescherming of uit gebrek aan een eigen standpunt – niet goed is. Het vormen van een eigen mening is belangrijk en het blinde navolgen van anderen kan erg mis gaan. Aan de moeder van Lucas zie je duidelijk, dat ook volwassenen en zelfs je ouders geen onfeilbare leiders zijn.

Comments are closed.